Bröllop, kryssning osv....

Om 1½ timme pyser vi söderut, ner till värmen. Men ska faktiskt säga att det är jättevarmt i Kiruna just nu, rena sommarvärmen..

Kommer hjälpa Andreas syster i Sthlm att lasta alla hennes grejer på ett släp så hon kan fara med det till Kiruna, sen ska jag hinna med att träffa en av mina bästa kompis och en av mina äldsta vänner -  Åsa, i Västerås. Ses alldeles för sällan, ska bli jättekul! På lördag blir det bröllop och därefter kryssning.

Casper och Minja kommer att bo hos mina föräldrar till fredag och helgen hos Madeleine och Peter. TUSEN TACK för att ni alla är så gulliga och ställer upp! Får nu bara hoppas att mina laktrisbusar sköter sig ;oD

Ha det så jättebra allihopa! 




 

Fullspäckat schema

Haft så fullt upp så att jag inte ens haft tid att skriva här :D

Avslutning på tävlingslydnadskursen har vi haft och det ordnades en liten tävling. Vi var bara två stycken där. Och jag & Casper vann så vi fick en såå fin påse med ben och godis av vår toppeninstruktör!!! Grymt tråkigt att kursen redan är slut, men nu är det bara att jobba vidare så vi får vårt första pris.

Fredag tränades det jakt med Veronika och även Erkki var med. Kul med en erfaren man med som hållt på med jakten i många år och som kom med bra nya tips. Även kul när han tycker att vi gått framåt och att Casper är duktig. Alltid roligt att höra sånt!  Testade oss på en trippelmarkering.. De två första hittade han jättebra.. Den tredje glömde han bort för en stund och vill gärna dra allt åt höger. Kallade in honom och riktade honom lite mot markeringen och då var det som att poletten trillade ner "just ja där var det ju den föll".  Hade även lagt ett superkort spår som vi gick efter träningen och även detta funkade galant...

Lördag umgicks jag med Madde hela dagen och det är alltid lika trevligt. Hon hjälpte mig på en början till en nya hemsida (en .se sida). Så nu sitter jag och pysslar för fullt med en ny sida, hur kul som helst. Får se när den kommer ut.. Lär dröja ett tag iaf.. Sen for vi iaf ut och lade hur många spår som helst till alla hundarna, Även min syster var med.. Hon hade med lilla Evvo i skogen. Det ska börjas i tid, men kan tänka mig att det var tungt att plumsa med henne i bärselen över myren ;P Sen så for vi till Madde och oj vad hundarna badat. Grabbarna tyckte det var kul att kravla upp på den is som fanns.. som tur vad var det helt grunt... En toppenbra dag med underbart soligt väder! När jag kom hem vid 21 så hyrde jag och en kompis en film. Mina hundar och mina föräldrars som jag varit hundvakt åt ihelg var totalt utmattade efter dagen.

Söndag, idag alltså så for vi och gick en massa spår och sen blev det att träna jakt. Det tar sig med linjetagen för Casper och han har blivit mkt säkrare på mitt tecken. Så vi nöter vidare. Det är alltid kul när man känner att man får ett bättrande resultat på det man övar på.

Nu är jag så trött så nu ska jag lägga mig i soffan och mysa med hundarna och väntar på att min man kommer hem från fjälls....  Dygnet hade behlvt fler timar för att man ska hinna med allt roligt.

Avslutning..

Idag är det avslutning på tävlingslydnadskursen. MYCKET TRÅKIGT, att det är sista gången alltså, för kursen har varit grymt givande för min del iaf. Jag och Casper hade nog inte lyckats nå så stora framsteg så här fort utan Fias hjälp :-) Och nu har jag fått bekräftat ännu mer för min egen del hur kul jag tycker lydnaden är.

Igår slutade jag jättetidigt från jobbet så jag och Madde tog termos med kaffe och wienerbröd ut i skogen och var ute 3½ timme. Sååååååå underbart härligt ute! Så vi tränade jakt med Casper och Wimse. Minja och Alta fick prova på lite kråkvinge som jag fått av Erkki. Dom var riktigt roliga att apportera tyckte brudarna!

Vi tränade även nu på linjetag. Har börjat om från noll med Casper där för jag känner att han inte riktigt "kan" det på riktigt. Han går ut några meter bra och rakt men sen använder han näsan och litar inte på mitt tecken.. Jaja fick några riktigt bra tips av Josse! Så nu ska det tränas stenhårt på det. Det som är så roligt är att Casper är hur motiverad som helst.. Och även jag för den delen.. Skulle kunna träna hund hela dagarna :-D Mina icke-hundägande kompisar tycker jag är halvt tokig ibland ;-) Men ett liv med hund är verkligen livet.

Körde även lite markeringar igår och även det gick bra. Hann springer på i bra fart även om han inte hittar dummyn direkt och jag tycker att han fått ett bättre minne nu än förra året... Jaja.. en mycket brsa dag med mycket nyttig träning och en lång stund med fika och hund-prat.

Ihelg blir det jakt träning och att vi ska lägga första spåret för i år!

Debut på lydnadsprov och jaktträning

Lydnadsprov
Då var debuten inom Lydnadsprov-världen avklarade. Både nöjd och mindre nöjd. Är en riktig tävlingsmänniska så egentligen duger "bara" ett 1:a pris för mig men mitt mål var att se det som en "träningstävling" dels för att se lite grann hur jag själv klarar pressen, hur Casper klarar momenten i tävlingsform samt att se hur en tävling överhuvudtaget går till.

Nå..första provet var iaf på torsdag. Åkte de ca 25 milen till Jokkmokk. Var underbart väder ute och när vi kom fram fick Casper världens energikick.... Förstår inte var all sprallighet kom ifrån. Javisst, han är flatt och alltid på G men nu var det som att han hade eld i baken och var 1 år på nytt. Nåväl... hade god tid på mig så tog en 40 minuters promenad för att varva ned honom lite grann.

Sedan var det samling i klubbstugan. Och lottning av startnummer. Vi var fem tävlande.. jag fick dra lott sist och självklart fanns endast startnummer 1 kvar åt mig. Tyckte liiite synd om mig själv med tanke på att det var mitt första lydnadsprov och att jag ALDRIG ens sett ett lydnadsprov. Men man tar det för vad det är.

Resultaten för dag 1 var:
Platsliggning 10
Tandvisning lite tveksam
Linförighet  8  position vid sväng, avslut
Läggande under gång 10
Inkallning 9
Ställande under gång stannar före kommande
Apportering ändrar ställning, tugg
Hopp över hinder 10
Helhetsintryck  9
Totalt: 153 poäng - 2a pris


Kände mig iaf nöjd över dag 1. Tråkigt var det att han inte klarade ställandet, mycket berodde nog på min nervositet.

Dag 2 då. Tittar ut genom fönstret på morgonen och vad ser man inte då. Jo såklart 1 dm snö :/ Dagen fortsatta med att snö och regna så det vare ett endaste slask ute. Vi var bara två tävlande denna dag. Lydnadsprovbanan var täckt i dyblöt snö... Den andra startande valde att inte delta i platsliggningen så de lånade in en annan hund. Mitt under platsliggningen ställer sig Casper upp (när det gått ca 1min och 30 sek).. han står där blixt stilla och matte försöker att inte drabbas av panik och kollar mest ned i backen... När det är 3 sekunder kvar kommer Casper glatt springandes till mig :(
Jaja, inte deppa ihop för det, men var GRYMT nervös resterande prov. Kände mig alldeles flamsig men tänkte att jag måste genomföra provet på bästa möjliga sätt även om vi redan förlorat 30 viktiga poäng..

Resultatet blev under dag 2:
Platsliggning ställer sig
Tandvisning 10 
Linförighet 8   snett sättande avslut
Läggande under gång 10
Inkallning 10
Ställande under gång 10
Apportering 9   lätt tugg
Hopp över hinder  8    dk avslut
Helhetsintryck 8
Totalt: 155 poäng - 2:a pris. Klassvinnare

Tyckte att vi gjorde en bättre prestation under dag 2 trots att jag efter att han nollat platsliggningen blev hur nervös som helst... Casper var superduktig. Ställandet under läggandet gjorde han p.e.r.f.e.k.t. Vid Hopp över hinder satt han och spanade in ett barn som lekte utanför planen. Och när jag kommenderade hopp så kom han över hindret men gick förbi mig en meter och tittade lite extra så jag fick ge ett dk så hans satte sig vid min sida. Synd. Bara 5 poäng från ett 1:a pris dag 2. :/

Nåväl - är som sagt både nöjd och missnöjd över de två tävlingarna. Missnöjd på att vi inte tränat ännu mer på att ligga i snö och slask, nöjd för att vi på flera moment gjorde riktigt riktigt bra ifrån oss. Och det viktigaste av allt - både jag och Casper tyckte det var superkul!

Ser iaf fram emot vidare tävlingar... Det vi mest måste träna på just nu till ettan som det känns som är platsliggningen - i vått och torrt, apporteringen - så han inte tuggar och linförigheten - både kontakten samt hans sneda sättanden. Och så ska vi så smått börja träna på momenten i klass 2.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jaktträning
Idag har vi varit och tränat jakt. UTAN SNÖ....! Ni kan nog inte förstå hur skönt det är att ä-n-t-l-i-g-e-n kunna tränna ordentligt när snön försvunnit så man slipper träna på skoterspår och parkeringsplatser! Hihi :) Träningen idag var superbra. Tack till Veronika, Madde och Lotta! Tränade på linjetag...måste bli bättre på att få Casper rakt ut låångt. Casper springer rakt ut en bit och seen blir det mer ett litet sök. Men vi ska träna, träna, träna. Sen gjorde vi några dubbelmarkeringar. Och inte dom lättaste heller. Casper var vekrligen motiverad och trots dom lite kluriga så löste han uppgifterna jättebra! Full fart hade han... Så lycklig man kan bli av lite träning. :) Vi var ute 2½ timme idag. Lite sol kan verkligen göra underverk...


Regning tisdag

I vanliga fall brukar jag inte klaga så mycket på vädret för att man får ta vad det är när man bor i Kiruna. MEN, nu är jag less på konstant snö, regn och rusk och det riktigt kalla.. Fösöker vara ute och träna med hundarna varje dag, men det e inte lätt när man måste ha lovikkavantar för att förfrysa fingrar och att man ena dagen blir alldeles blöt av snöregnet och nästa dag får plumsa i snö på träningsplanen.. Neee Madde, jag är inte aaaalls avis på att ni glassar där i södern i värmen ;)

Casper har blivit jättefuktig med apportering och fasthållande. Dock tuggar han lite på träapporten så det försöker vi träna bort - en bra inomhusaktivitet.

Igår körde jag en massa kontaktövningar med Minja. Och hon var jätteduktig, min lilla stjärna. Hon växer så det knakar tycker jag. Just var hon ju en liten plutt.. blir stor skillnad för varje vecka som går.


* Dela lika*

Valpträffar

Snart börjar valpträffarna! I veckan ska vi börja planera.. Kommer vara hjälpinstruktör på kursen men även delta med egen hund.... Ska bli riktigt kul!

Igår träffades vi också och gick igenom utvärderingen av allmänlydnaden och vi fick mycket positiv respons - TREVLIGT! Hade med oss valparna som verkligen röjde järnet. Min lilla jänta är en riktig tuffing hon.


Här busar hon med Kulan.




Jaga Samba är också kul




Och ändå finns det energi kvar till att röja järnet när man är ensam ute




Och lite bus i soffan innan sovdags ;)


Effektiv träning

Idag har vi kört lydnadsträning med Veronika, Keron och Lill-Frida & Lotta och Kenzo.... Fick en massa bra hjälp och tips..Det är Veronika superbra på ;)

Orkar inte skriva så mycket, är trött efter att ha varit ute i flera timmar medhundarna, haft snöbollskrig med barn idag och haft 5 barn under 3 år(!!!!!!!) här igår. Men nog e dom för söta :)

Minja och Casper sussar tätt intill varandra, så sött. 

Ikväll blir det eventuellt utgång på krogen. Har varit lite av en bristvana under detta år.. Tjingeling!

Min lilla Piraya...

Nu har vilden växt fram i lilla Minja så ibland går hon under smeknamnet Piraya ;D Första tiden var det nog mycket nya intryck osv och hon var lugnare än jag förväntat. Men nu, har verkligen verkligen hennes vilda sida tagit ordentligt fart. Men det är precis det jag vill ha!

Hela veckan och nästa vecka ska vi ägna oss åt tävlingslydnad. Hoppet gick bra och Casper tycker den delen är riktigt kul, han bara flyyyger över hindret.

Igår och idag går jag "kurs": "Varför gör domaren si & så?" Intressant bland annat att få veta lite mer om hundens anatomi, vinklar, hur framställ, bakställ ska se ut, olika hundar rasstandard osv. Idag ska vi titta på hundar i rörelse. Idag är även sista gången av allmänlydnadskursen. 8 ggr har gått så otroligt fort, men oj vad många har gått framåt. Riktigt roligt att se....

Träna, träna, träna....



Igår införskaffade vi äntligen oss en apportbock eftersom leveransen från Häromi segar... Han håller apporten jättebra nu, släpper inte alls och man får peta lite grann i apporten, men han tuggar lite. Så det jobbar vi på och jag tycker vi gör framsteg... Har bestämt oss för att göra debuten i Lydnadsklass I om bara några veckor.. Få se hur det går :S Men jag får se första som en träningstävling eftersom jag aldrig ens sett ett lydnadsprov, MEN vi ska träna stenhårt så att allt sitter bra.

Andreas ringde just att han svetsat ihop ett hinder åt mig på jobbet och att han hade brädor i byn. Vilken GULDKLIMP han är. Nu ska hindret med till byn ihelg och det ska tränas hopp.

Längtar tills jag får börja träna med lilla Minja också.. Men små små enkla valpövningar tänkte vi börja med nu...

Som jag sagt tidigare - Livet med hund är underbart. Idag har mina laktristroll fått sig en dusch också och Casper fönades och småklipptes litegrann så han ser någorlunda fräshare ut.. Badet var nödvändigt!

Trevlig helg allesammans!

Valborgsfirandet är över

Haft en mycket trevlig valborg. Höll oss till traditionen att fira i Torneträsk. Dock blev det ingen jättestor brasa pga av för blöta ved och mycket snö.. Men en liten och varm blev det och det grillades en massa renkött och dracks en massa gott. Mycket trevligt...

Lillgumman växer så det knakar måste jag säga! Och hon har en uuuunderbar personlighet och en riktig goding är hon enligt mig själv ;) Tusen tack (igen) Josse för henne!



Apporterar allt och lite till gör lilla Minja ;)






Casper spanar ute på Torneträsk





Sooova mycket för att växa å bli stor.